6/5/08

Επιλογές ανθρώπων..


 Πως οι άνθρωποι επιλέγουν ανθρώπους;; Με τι κριτήρια κάποιοι επιλέγουν κάποιους άλλους, ώστε να πορευθούν μαζί;; Είτε μιλάμε για φιλία, είτε μιλάμε για έρωτα, τι είναι αυτό που παρακινεί κάποιον να πει "ok, αυτόν εκεί, αυτόν με την άσπρη μπλούζα, τον θέλω στη ζωή μου, τώρα";;
 Μετά από πολύ σκέψη έφτασα στο συμπέρασμα οτι επιλέγουμε ανθρώπους με δύο κριτήρια. Το ένα είναι να δούμε κάτι καλό σε ένα άτομο. Μία αξία, κάτι. Το δεύτερο είναι, να αναγνωρίσουμε κάτι σε αυτόν, κάτι δικό μας. Ώστε να έχουμε ένα κοινό σημείο αναφοράς. Να κοιτάμε τον άλλο στα μάτια και να βλέπουμε κάπου εκεί, έστω σε μία γωνίτσα, κάτι γνώριμο, δικό μας γνώριμο. Άμα υπάρχει και το βρούμε, τότε αυτομάτως αισθανόμαστε οικεία μαζί του, νοιώθουμε ευχάριστα, τον αναγνωρίζουμε, σαν ένα κομμάτι του εαυτού μας. Νοιώθουμε οτι τον γνωρίζουμε ήδη, οπότε και τον θέλουμε στη ζωή μας, δρώντας σαν να διεκδικούμε κάτι που μας ανήκει.
 Μετά μπαίνουμε σε άλλα μονοπάτια. Αν προχωρήσει σε κάτι, (φιλία, έρωτας, μην επαναλαμβανόμαστε), τότε μπαίνουμε σε άλλα μονοπάτια. Γιατί κάποια στιγμή, λογικά, έρχεται ένα μήνυμα από την καρδιά. Ένα χαρτάκι, που γράφει "του τάδε του έκανα χώρο. Σειρά σου να πράξεις".
 Οπότε, μιας που η καρδιά σου σε ενημέρωσε, πιάνεις κι εσύ δουλειά. Έχεις πολλά να κάνεις και καθόλου χρόνο. Πρέπει να τρέξεις, να φτιάξεις τον χώρο. Πως θα μπει μέσα ο άνθρωπος;; Αφού τον φτιάξεις, (τον καθαρίσεις, τον αερίσεις, του βάλεις και ένα βάζο με λουλούδια, που λέει ο λόγος), σειρά έχει το βέλος και το κλειδί.
 Το κλειδί είναι το κλειδί της πόρτας, του συγκεκριμένου χώρου. Πως θα μπορέσει ο άλλος να ξεκλειδώσει, αν εσύ δεν του δώσεις το κλειδί;; Και το βέλος είναι ένα μεγάλο, άσπρο βέλος, στο τοίχος σου. Βλέπεις, η καρδιά σου έχει ένα τοίχος, για προστασία. Το οποίο είναι αρκετά ψηλό, άγριο, απροσπέλαστο. Υπάρχει μόνο ένα μικρό ρίγμα, μία τρυπίτσα, απ' την οποία μπαίνουν μόνο οι λίγοι εκλεκτοί, αυτούς που αναγράφει στο τηλεγράφημα που σου στέλνει η καρδιά.
 Αυτήν την τρυπίτσα λοιπόν, δεν μπορεί να την βρει ο οποιοσδήποτε, έτσι εύκολα. Τι κάνεις λοιπόν;; Παίρνεις ένα πλατύ πινέλο και σχηματίζεις ένα μεγάλο, άσπρο βέλος δίπλα στην τρύπα αυτή. Ώστε όταν ο άλλος θα θελήσει να μπει, να ακολουθήσει το βέλος, να μην χαθεί.
 Αφού τα κάνεις όλα αυτά λοιπόν, είσαι έτοιμος. Έτοιμος να ενημερώσεις. Πας στον άλλον, του δίνεις το κλειδί και του λες: "Στην καρδιά μου, υπάρχει πλέον ένας χώρος που είναι δικός σου, κατάδικός σου. Μπορείς να μπεις μέσα όποτε θέλεις, μπορείς να βγεις, επίσης όποτε θέλεις. Μπορείς από κει μέσα να κάνεις τα πάντα, να κάνεις την καρδιά μου χαρούμενη ή να την πληγώσεις. Μπορείς να παίξεις ή μπορείς να της φερθείς τίμια. Εκείνος ο χώρος όμως σου ανήκει και ακόμα κι αν φύγεις, άλλος δεν πρόκειται να μπει, απλά θα μου αφήσεις ένα κενό που θα υπάρχει".
 Οπότε μετά απ' αυτό, είναι επιλογή του άλλου αν θα μετακομίσει μόνιμα εκεί ή όχι. Ακόμα και για το αν θα σου κάνει χώρο στην δική του καρδιά, αυτά είναι δικές του επιλογές. Εσύ το δικό σου κομμάτι όμως, το έκανες. Έχεις ρίξει το τοίχος, έχεις αποσύρει οποιοδήποτε ίχνος προστασίας, και στέκεις εκεί, απροστάτευτος, στο έλεος του.
 Αν λοιπόν δεν αναγνωρίσουμε κάτι δικό μας, στον άλλο (ώστε να δεχθεί η καρδιά το μόσχευμα ένα πράμα) και αν δεν αναγνωρίσουμε κάποια αξία πάνω του, πως θα του δώσουμε αυτόν τον πολύτιμο χώρο, πως θα του δώσουμε το πιο πολύτιμο σε μας θησαυρό, τον εαυτό μας;;

9 σχόλια:

Mirela είπε...

O "πραγματικός" έρωτας δεν είναι συνειδητός. Αγαπάς τον άλλον απλώς επειδή τον αγαπάς, και μερικές φορές... σταματάς εξίσου ανεξήγητα.

HLN-V είπε...

Έλα ρε συ, τι, έτσι;; Στο ξεκάρφωτο;; Ξυπνάς μια μέρα και δεν αγαπάς ένα πρόσωπο που μέχρι χτες είχες στην καρδιά σου;; Δεν είναι λίγο κάπως αυτό;;

Mirela είπε...

Eίναι "κάπως" αλλά δυστυχώς, συμβαίνει.

Paris Kapralos είπε...

Θα συμφωνήσω με την Mirela, αναφορικά φυσικά μόνο με τον έρωτα. Δεν υπάρχει "γιατί" στον έρωτα, ούτε εκλογίκευση. Υπάρχουν στοιχεία οπου σου αρέσουν σε κάποια / κάποιον, αλλά επειδή στον έρωτα οδηγός είναι τα συναισθήματα, δύσκολα θα έλεγε κανείς ότι ο έρωτας μπορεί να αιτιολογηθεί.

http://darkly-noon.spaces.live.com

Εν μέρει αυτό συμβαίνει και στη φιλία: αυτό που αναγνωρίζεις στον άλλον ως οικείο, μπορεί να μην είναι κάτι που έχει ο εαυτός σου, αλλά κάτι που θα ήθελες να έχει ο εαυτός σου, δεν το έχει, αλλά το αναγνωρίζεις ως αξία. Απλώς στη φιλία τίθεται συνήθως και θέμα εκτίμησης & σεβασμού , που είναι δύο αξίες ερισσότερο "μετρήσιμες".

Paris Kapralos είπε...

^ ...το γιατί η υπογραφή μου βγήκε ανάμεσα στις δύο παραγράφους, φαντάζομαι είναι κάτι που μόνο η Microsoft μπορεί να μας το εξηγήσει...

http://darkly-noon.spaces.live.com

Mafalda είπε...

mporei o "pragmatikos" erwtas na mhn einai suneidhtos, alla uposuneidhta pisteuw mas travane anthrwpoi pou exoun kati gnwrimo... Kati diko mas. H' anthrwpoi pou exoun kati pou mas emeine apothumeno kapote, kai xwris na to katalavainoume to kunhgame panta...

HLN-V είπε...

Βασικά, δεν αναφέρομαι μόνο στον έρωτα, αλλά και στην φιλία. Και χαίρομαι που βρέθηκε κάποιος να συμφωνεί! (Ευχαριστώ Mafalda που πέρασες απ' το blog μου!)

Και όχι, Πάρη, δεν μπορώ να δεχτώ ούτε αυτά που γράφεις εδώ, ούτε αυτά που μου είπες μέσω τηλεφώνου.
Και όχι Mirela, ούτε το δικό σου μπορώ να δεχτώ "ξυπνάς ένα πρωί και δεν νοιώθεις αυτά που ένοιωθες μέχρι και το προηγούμενο βράδυ".
Ναι, οι άνθρωποι έχουν την τάση να κάνουν πολύπλοκα τα απλά, άσχημα τα ωραία, ηλίθια τα έξυπνα, πρόστυχα τα αγνά! Όχι, δεν θα μπω σε αυτό το τρυπάκι, κάποια πράγματα είναι απλά, ωραία, έξυπνα ή αγνά και για μένα θα μείνουν έτσι! Ίσως να επιλέγω να ζω σε ένα παραμύθι, όπου ο κακός πάντα πεθαίνει στο τέλος και το καλό πάντα θριαμβεύει. Δεκτό. Αφήστε με να το ζήσω, αφήστε με στον κόσμο μου, σίγουρα είναι πολύ πιο μαγευτικός και τίμιος απ' τον δικό σας!...

Mirela είπε...

Ένα θα πω:

ΜΑΚΑΡΙ να έχεις δίκιο... ο καιρός θα δείξει!

Christopher είπε...

Γεια σας παιδιά,

Θα πω κι εγώ δυο λόγια για χάρη του διαλόγου.

Θα συμφωνήσω κι εγώ με τον Πάρη και τη Μιρέλα ότι αυτή η έλξη που νιώθεις για κάποιον (είτε στον "έρωτα" είτε στη φιλία) δεν εκλογικεύεται. Ίσως αν μπορούσες να μπεις στο βάθος της ψυχής σου να έβλεπες χίλιες δυο "εγωϊστικές αιτίες" (εγωϊστικές με την έννοια ότι έχουν ως κέντρο τον εαυτό σου και όχι τον "άλλο"). Ωστόσο η αγάπη δεν έρχεται επειδή απλά ο άλλος είναι ωραίος ή επειδή έχουμε κοινά ενδιαφέροντα ή επειδή έχει ψυχικά χαρίσματα...Η αγάπη πάντα εμπεριέχει τη θυσία, χρειάζεται να ζυμωθεί μια σχέση στο χρόνο για να προκύψει ως καρπός πλέον. Είναι αυτό που είπε η Ελένη, ανοίγεις χώρο στον άλλο για να μπει, που σημαίνει ότι περιορίζεις όσο μπορείς τον εγωϊσμό σου...Σίγουρα, για τα ανθρώπινα μέτρα μας, όλα ξεκινάνε από αυτή την έλξη (ή καλή χημεία αν θέλετε) αλλά αν αυτό δεν το πας παρακάτω τότε κάποια στιγμή "σταματάς εξίσου ανεξήγητα".