9/9/08

Αφιερωμένο!

Λοιπόν, ok, το τελευταίο διάστημα με έχει πιάσει το παιδικό μου, αλλά νομίζω ήρθε ο καιρός να θυμηθώ την ηλικία μου (στα 20 είμαι, βλαμένα, αμέσως να σχολιάσετε!) και να φερθώ κι εγώ λίγο ώριμα σ' αυτή τη ζωή και να αφιερώσω ένα post στα άτομα που είναι λυπημένα!...



Πριν λίγο καιρό έκανα μία συζήτηση μ' ένα παιδί και μέσα σ' όλα τα άλλα σχολιάσαμε και για τον Van Gogh. Ο Vincent Van Gogh είναι ζωγράφος, για όσους δεν το γνωρίζουν, και συγκεκριμένα ο αγαπημένος μου super duper ζωγράφος!
Σχολίαζα λοιπόν εγώ για το πόσο υπέροχα είναι τα έργα του, για το τι φοβερή δουλειά έχει αφήσει πίσω, για το οτι οι άνθρωποι θα τον θυμούνται αιώνια και για το τι περίεργο και αξιοθαύμαστο θα έπρεπε να ήταν το μυαλό του και ο τρόπος που έβλεπε τον κόσμο! Πάνω σ' αυτές τις σκέψεις μου ο τύπος γυρνάει και μου λέει κάτι, το οποίο με έβαλε σε άλλου είδους σκέψεις. "Ναι, αλλά πέθανε δυστυχισμένος. Μπορεί αυτά που άφησε πίσω να είναι φοβερά και τρομερά και να μην υπάρχουν παρόμοια άλλα, αλλά το τίμημα ήταν μία ολόκληρη ύπαρξη, η δική του ύπαρξη. Τι κέρδισε αυτός απ' αυτό??".

Όντως, στην τελική, τι κέρδισε αυτός, απ' αυτό?? Κάποιοι τον θαυμάζουν αφάνταστα, κάποιοι άλλοι τον ζηλεύουν, κάποιοι τρίτοι δημιουργούν απ' τις δημιουργίες του, κάποιοι άλλοι σταματήσανε με δέος μπροστά στα έργα του, αλλά αυτά τα κάνουν άλλοι. Άσχετοι άνθρωποι που δεν τον έχουν συναντήσει ποτέ και που κι αυτός δεν πέθανε έχοντας λάβει τα κοπλιμέντα τους.

Συνεχίζω να σκέφτομαι. Υπάρχουν και σήμερα άνθρωποι που νοιώθουν άσχημα, πόνο, λύπη, μοναξιά, άνθρωποι που μελαγχολούν, άνθρωποι που νοιώθουν, που νοιώθουν βαθιά, και για να μην τους πνίξουν αυτά τα συναισθήματα ξεσπάνε. Ένας καμβάς, ένα τετράδιο, μία κιθάρα, ένας καθρέφτης που απολαμβάνει έντονες χορευτικές φιγούρες, είναι τα αντικείμενα των ξεσπασμάτων τους. Και αυτοί οι άνθρωποι αφήνουν κάτι, εκείνη την ώρα. Αφήνουν το στίγμα τους, το στίγμα εκείνης της στιγμής, ως απόδειξη οτι την ζήσαν, οτι υπήρξε, γιατί ήταν τόσο έντονη που αν δεν έβγαινε κάτι απ' αυτή, ο κάτοχός της θα κείτονταν νεκρός, χαμένος, στη Γη.



Συνεχίζω και σκέφτομαι. Σε κάποια χρόνια, όχι και τόσο μακρινά απ' το τώρα, θα βρεθεί μία άλλη Ελενίτσα να θαυμάζει ανθρώπους που ζήσανε στο παρελθόν, στο δικό της παρελθόν αλλά στο δικό μας παρόν. Θα τους θαυμάζει τόσο πολύ, θα νοιώθει δέος μπροστά σ' αυτά τα έργα, στις πινελιές, στα μουσικά κομμάτια και στις άγριες χορογραφίες που θα χορεύονται από ανθρώπους της ηλικίας της, και θα αναρωτιέται. Θα αναρωτιέται τι σκέφτονταν οι δημιουργοί σε κείνες τις στιγμές τους, πως νοιώθανε, τι είχε εκκινήσει αυτά τα συναισθήματα και θα αναρωτιέται επίσης πώς αυτοί οι άνθρωποι έβλεπαν τον κόσμο, ενώσω ζούσαν.
Η Ελενίτσα και η κάθε Ελενίτσα θα διαβάσει στην wikipedia ή στην εκείνη wikipedia και θα δει έναν τρόπο ζωής, που σίγουρα δεν θα είναι με τίποτα ίδιος σε σχέση με τον πραγματικό, αλλά δεν θα βρεθεί κανείς να διαμαρτυρηθεί, γιατί στην τελική το πρόσωπο θα έχει από χρόνια πεθάνει. Μόνο που τώρα, αυτή τη στιγμή, το μελλοντικά πρόσωπα που θα βρίσκονται εκεί μέσα, ζούνε. Ζούνε κι αναπνέουν ανάμεσά μας και δημιουργούν μέσω των συναισθημάτων τους.

Ζούνε και λέγονται Μαρία, Νίκος, Δημήτρης, Φαίη, Βάλυ, Βασίλης και τόσα άλλα ονόματα ψυχών που δεν ξέρω, αλλά που θα ήθελα να μάθω, πριν γίνουν ονόματα σε μία κόλλα χαρτί με έναν σταυρό από πάνω.
Πρόσωπα που θα ήθελα να ζήσουν ευτυχισμένα και ας μην αφήσουν στην ανθρωπότητα τα έργα που θα άφηναν αν έκλαιγαν την μισή τους ζωή.



Γιατί στην τελική, σκοπός είναι να πάρετε κι εσείς κάτι φεύγοντας, μιας που αφήνετε τόσα πίσω!....

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

με παρεξενευσε ευχαριστα το κειμενο σου
τι πηρε ο Vincent Van Gogh ;
ολο αυτο το θαυμασμο που νομιζουμε πως δε βλεπει επειδη δεν περπαταει αναμεσα μας.
ξερεις πιστευω οτι η ζωη ειναι ενα παζολ
και τα κομματια συνδεονται
ο φιλος δε μπορει να ξερει ολα τα κομματια αυτου του ζωγραφου.
γιατι δεν ηταν αυτος ο ζωγραφος.
αλλα εσυ ρωτας για τους αλλους θλιμμενους.
για τα δικα τους παζλ
μπορει να μην μπορω να σου δωσω ολα τα κομματια της ζωης μου γιατι ειναι δικια μου αλλα θα σου πω λιγα:



ηταν καποτε ενα ταλαντουχο χαρουμενο κοριτσακι που το μονο που ηθελε ειναι να το αγαπανε, να αγαπαει , να παιζει και να ζωγραφιζει.
γενηθηκε σε εναν ανχωδη και σκληρο κοσμο.
και αντιληφθηκε την κακια στην εφηβεια.
εμαθε να ειναι ανχωδες, να μην εμπιστευεται τον ευατο του, να φευγει απο οσους το αγαπουν για να μην πληγωθει.
γιατι απλος φοβοταν αυτον τον κοσμο.
ισως ολα αρχισαν οταν χαθηκε σε ηλικαι 24 ετων ενα πολυ αγαπημενο της ατομο.
ισως και πιο πριν
ισως ηταν πολυ ευαιθραυστη
ισως φταιει που ειχε καποια διαφορετικα κομματια
που ολοι της το τονιζανε
αυτο το κοριτσακι λοιπον παγωνει τη θλιψη της γιατι δεν ειχε χρονο να την δειξει
η μαλλον οι αλλοι δεν ειχαν χρονο
να την δουν
και σε ηλικια 17 ετων παθαινει καταθλιψη
με την καταθλιψη
το κοριτσι σταματησε να δημιουργει
δεν ειχε τιποτα
υπηρχε μονο χαος



η φαιη που αναφερεις, εγω, ειμ αι σημερα δεκαοχτω ετων και αναρωνω
απο μια ψυχολογικη ασθενεια που εγινε συχνο φαινομενο στην εποχη μας
αλλα ειμαι καλα
γιατι δημιουργω
φτιαχνω κειμενα και πινακες για να μην παγωνω την θλιψη
για να μην εχω καταθλιψη
και δεν ειναι ολες οι μερες μαυρες
υπαρχουν και χρωματα


μερικες φορες κατηγορω τον ευατο μου για την κυκλοθυμια μου
αλλα ανηκω στους δημιουργους που θελουν να γινουν καλλιτεχνες
θελω να γινω ζωγραφος
και μαθαινω μεσα απο την τεχνη να αγαπω την παρανοια μου
και να την κανω πινακες
και μερικες φορες ποιηματα


μην ανησυχεις λοιπον για ολα τα θλιμμενα προσωπα
γιατι στη φυση υπαρχει ισσοροπια
και δε γινετε να υπαρχει
σκοταδι
παντα ξημερωνει!



και ενα tip απο μια μικρη (τοσοδουλα) ζωγραφο:
πισω απο το μαυρο κρυβονται ολα τα χρωματα



σε φιλω!
και αναρωνω
και ειμαι καλα αφου μπορω και δημιουργω!

HLN-V είπε...

Κάνεις βήματα, κι έτσι προχωράς. Αργά ή γρήγορα, ανάλογα με την ταχύτητα που μπορεί να "πιάσει" ο καθένας, κινείται. Πάει μπροστά. Το κακό είναι να μην μένεις στάσιμος, τα ακόμα χειρότερο είναι να μην μείνεις τόσο στάσιμος ώστε να γυρίσεις πίσω.

Σκέψου κάτι. Σου συνέβη ένα περιστατικό. τραγικό, φοβερά τραγικό, αλλά αυτό ήταν η αφορμή. Η αιτία είναι οτι είσαι πολύ ευαίσθητη, γι' αυτό και τώρα καλείσαι να λύσεις ένα πρόβλημα, ένα πρόβλημα που θα είχες ούτως ή άλλως, γιατί αυτός ο κόσμος είναι όντως σκληρός, σκληρός και άδικος, πολύ άδικος.

Σκέψου οτι έχεις δύο επιλογές. Η μία είναι να παλέψεις για το πρόβλημά σου, παγώνοντας τη θλίψη σου, ελπίζοντας πως με τον καιρό θα αλλοιωθεί, θα μικρύνει. Η άλλη επιλογή είναι να αφήσεις τον εαυτό σου να λυπηθεί όσο θέλει και χρειάζεται για τον χαμό που υπέστη, και από κει κι ύστερα να δει τα πράγματα ρεαλιστικά.

Ο κόσμος είναι σκληρός, πολύ σκληρός. Χρειάζεται κότσια και αντοχές και πολύ θάρρος για να τον αντέξεις. Απ' τη στιγμή που έχεις γεννηθεί εδώ όμως, πάει να πει οτι έχεις όλα τα εφόδια, απλά χρειάζεται να τα ανακαλύψεις, μέσα σου.

Κάνε τον εαυτό σου σκληρό, όσο πιο πολύ μπορείς -και τόσο ώστε να μην χάσεις εσένα-, και συνειδητοποίησε οτι είναι ο μοναδικός τρόπος να αντέξεις τα πάντα.

Να παγώσεις τη θλίψη σου;; Ναι, φυσικά. Θα κλειστείς σε έναν πολύ όμορφο πύργο, μια μικρή πορσελάνινη, πανάκριβη κούκλα, και θα αποτραβηχτείς απ' τον κόσμο των υπολοίπων. Τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό;; Κάποια στιγμή θα πέσεις και θα σπάσεις αγάπη μου, και δεν θα είναι κανείς εκεί κοντά να σε κολλήσει.

Άλλαξε το υλικό σου. Γίνε πέτρα, και βγες στον σκληρό κόσμο να τον αντιμετωπίσεις. Πίστεψέ με, θα κάνεις ένα τεράστιο καλό στον εαυτό σου, τη στιγμή που θα το πάρεις απόφαση να το κάνεις!...


Σε φιλώ!
και πιστεύω οτι θα τον βρεις το δρόμο σου!...

Καλή τύχη στην πορεία σου!....

Ανώνυμος είπε...

σε ευχαριστω πολυ
σου στελνω χαιρετησματα εξω απο τον πυργο
εχει ηλιο σημερα.

HLN-V είπε...

Αγάπη μου!!

:) :) :)